petek, oktober 24, 2008

Halloween - 31. Oktober...

Jupiii... party time... buče pazite se me...

Zapičiš nož in probaš čim bolj elegantno na cik cak izrezat pokrovček...


Jupiii... bučka je odprta... zberemo semenca, da bomo mel buče tudi drugo leto...
...vse ostalo izkopljemo, najlažje z rokami...


It's a kind of magic...


Oko za oko...


Zdej pa čakava da bo tema,
ker takrat bova dobili vsaka svojo svečko
in zažareli v vsem svojem sijaju...


LUBI & LUBI












Korenine tega starodavnega običaja segajo v starodavno Britanijo in Irsko, v čas Keltov. Za Kelte je bil ta večer zadnji v poletju in predvečer novega leta po keltskem in anglo-saškem času.

Kot pravi izročilo, je na ta večer SAMAN - gospodar mrtvih sklical zle duhove. Prav tako so verjeli, da duhovi mrtvih ta večer obiščejo svoje bivše domove. Prižigali so kresove z namenom, da bi se obvarovali pred njimi. Stara tradicija prižiganja ognja (kresov) se je do danes ohranila na Škotskem in Walesu.

Tradicijo (Halloween) so v Ameriko prinesli emigranti, zlasti Irci in je zaživela ob koncu 19. stoletja. Današnji Halloween v Ameriki bi lahko primerjali z našim pustom, vendar imata običaja povsem različne ideološke osnove.

Simbol tega običaja je JACKOVA LANTERNA (Jack -o- lantern). To je izdolbena buča z izrezanimi očmi, nosom in groteskno smejočimi usti, v kateri gori sveča.


-V-

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

čist hude buče...

še k dobita vsaka svojo svečko...fotki..pa nam pokaži...prav?

Izgubljena pravi ...

Ojla!

Ker sem že eno leto v Ameriki in sem že doživela en Halloween tukaj in drugi je pred vrati. Naj povem, da je to za nas nekašen čuden praznik. Res je malo povezano s pustom, ampak tukaj vse poteka zvečer in vse je povezano z bolj staršljivih kostumih. Hiše okoli moje soseske so že dober mesec okrašene v stilu Halloween...vidiš od okostnjakov do buč...
Ljudje tukaj pač pretiravajo...v trgovinah pa Halloweenu diši že od avgusta...

Čist tipično Ameriško, ampak res prijetno videti...

LP,
Metka