torek, junij 05, 2007

Kamniški vrh

Nikoli, ne podcenjuj višine hriba... vse naredi pot s strmino, ki pelje nanj...

Kamniški vrh se resda ne more pohvaliti z višino, zato pa razgled z njega v ničemer ne zaostaja za tistim, ki se nam odpre z njegovih precej višjih sosedov. Prej nasprotno, saj nam njegova lega v predgorju Grintovcev omogoča enkratne poglede proti severu in jugu.




Na videz dokaj nepomembni Kamniški vrh (1259 m) se nahaja v grebenu, ki se s Krvavca spušča proti vzhodu. Točneje, je vrh v valovitem gozdnato-travnatem grebenu, ki poteka s Kržišča (do koder je vlečnica s Kriške planine) in se konča v dolini Kamniške Bistrice. Njegova južna pobočja in sosednje Planjave so travnata in zelo strma, severna stran, ki se spušča proti dolini Korošice pa je prekrita z gozdom. Obsežne travnike Ravnih in Strmih senožeti na južni strani vrha so še na začetku prejšnjega stoletja kosili, zaradi hude strmine pa so imeli kosci na nogah krampižarje, podobne derezam. Danes v Strmih senožetih ne kosijo več, zato je vegetacija tu zelo bujna, travnike pa je postopoma preraslo grmovje.






Korošaški slapovi so niz večih slapov, ki so zanimivi predvsem zaradi različnih oblik. Nekateri delujejo kot brzice, drugi so kot pravi večji samostojni slapovi. Najlepši so po deževnih dneh ko pritok Bističice, potok Korošak napolni svojo strugo. So manj poznani ali celo nepoznani čeprav ležijo le nekaj kilometrov severno od Kamnika.




Rožice, strast moje mame...


Brez mobitela žal ne gre...


-V-

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Oooooooo, ful lepo.

Tud takrat, ko se vidiva, ne zvem vsega. ;)
Še dobro, da pišeš blog, da vem, kje te iskat. :)