torek, marec 06, 2007

Tallinn - Taani linn - dansko mesto

Danci so na začetku 13. stoletja osvojili Talin in mu nadeli današnje ime, ki izvira iz Taani linn - dansko mesto.

Sprehod po starem mestnem jedru Talina je kot časovni stroj, ki te prenese kakšnih petsto let v preteklost. Vzpenjajoče ozke ulice, gotske pasaže, hiše, polne kavarne in galerije pričarajo prijetno vzdušje.
Talin je prestolnica, kjer poleg estonskega občutite še finski, ruski, nemški, švedski in še kak drug karakter. Staro mestno jedro, ki je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, je polno ozkih uličic, skritih prehodov ter ličnih atrijev, prirejenih v kavarne in galerije. Staro mestno jedro Vanalinn je obkroženo z obzidjem ki ga odpirajo števlina vrata. Najbolj veličastna so Viru, vrata na vzhodnem delu starega mesta. Staro jedro ni zelo veliko in pravkmalu pridemo od obzidja do mestnega trga (Raekoja plats) s čudovito mestno hišo iz štirinajstega stoletja.
Že v desetem stoletju pa je bil Talin znan kot pomembno pristanišče skandinavskih in ruskih trgovcev.
Zunaj starega mestnega jedra je Talin precej običajna postsocialistična prestolnica. Štiripasovnice križajo mesto, ob njih pa hitro rastejo steklena pročelja.


Kaj pa je mene najbolj fasciniralo?

Zamrznjeno morje... menda je full manj slano kot naše ali katero drugo, zato lažje (hitreje) zamrzne... tudi ni vonja takega kot, da si na morju in po kopanju v njem menda ne potrebuješ tuša... no pa ker je tam trenutno še prava zima se nihče ne kopa in tudi jaz tega nisem sprobala, in je na nekaterih delih morje zamrznjeno je na ledu ogromno ribičev... izgleda bolj kot v risankah ali pa filmih o eskimih... imajo mali stolček, eno palico za lovit ribe, debelo bundo in malo luknjico v ledu...


Pokopališče... sej vem, da to ni stvar, k bi me mogla zanimat, ampak je vseeno zanimiva...
Estonija je ravna dežela... menda najvišji hrib meri nekaj čez 300m nadmorske višine... tako da so tudi gozdovi bolj kot ne na ravnem... in med drevesi v gozdu so grobovi... greš nabirat jurčke, in lisičke in najdeš nagrobn kamen... zanimivo...


V

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

Ojla!

Pa vam je uspelo. Že o opisu sodečem je zelo privlačno. Me je kar zamikalo. Še predvesm to, da je tam le še mraz....k jaz pogrešam mraz to zimo. Kot vidim bodo res trije pestri tedni. Že nestrpmno čakam slikce.

LP,Metka

Anonimni pravi ...

Bejbi,

sliši se full romantično, pa full lepo opisano za tko na hitro...Se mi zdi, da bi mogla bit vodička.

Lepo,

D

Nivi pravi ...

Ja se strinjam z Danielo. Ej en dan si bla tam, pa tak podroben opis. Mene pa take stvari zelo zainmajo - mau pokukat v preteklost :-) Grem drugič lahku zares zravn? ;-)

Anonimni pravi ...

Ojla! Ja res je blo fajn. Estonija pazi se...Prihajata dve hudi bejbi...še sanja se ti ne kaj te čaka :)