petek, marec 09, 2007

Kam za vikend?

DUNAJ

Dunaj je glavno mesto Avstrije in obenem tudi glavno mesto ene od devetih avstrijskih dežel (Bundesland Wien). Mesto leži na obeh bregovih reke donave, približno 40km od meje s Slovaško ter vsega 50km od slovaške prestolnice Bratislave. Dunaj je največje mesto v Avstriji in njeno kulturno in politično središče.

Dunaj je bil kot keltsko mesto ustanovljen okoli leta 500 pr. n. št.. Leta 15 pr. n. št. je postal mejno mesto Vindobona, ki je pomagalo varovati rimski imperij pred vdori germanskih plemen s severa. V srednjem veku je postalo najprej sedež babenberške, zatem pa še habsburške dinastije in s slednjo sedež svetega rimskega cesarstva ter Habsburške monarhije. V 16. in 17. stoletju so bili vdori otomanskih Turkov dvakrat ustavljeni prav pred Dunajem. Leta 1815 je Dunaj gostil dunajski kongres, ki je začrtal nacionalne meje v Evropi po porazu Napoleona pri Waterlooju.
Med hladno vojno je bil Dunaj zaradi svoje lege v nevtralni Avstriji med vzhodnim in zahodnim blokom center mednarodnih vohunskih mrež.

Znamenitosti:
- Schobrunn
- Mestna hiša
- Belverdere
- Prater
- ZOO

In ker je Bratislava tako zelo blizu...

BRATISLAVA

Bratislava je glavno mesto slovaške in hkrati tudi največje mesto te države. Uradno se tako imenuje šele od leta 1919, pred tem so tudi Slovaki uporabljali iz nemščine izvirajoče ime Prešporok.
Mesto leži na skrajnem zahodu države, tik ob meji z Avstrijo. Večji del mesta leži ob levem bregu Donave, le predmestje Petržalka leži med desnim bregom in mejo z Avstrijo. S severa in vzhoda segajo do mesta obronki Malih Karpatov. Bratislava je edina prestolnica, ki administrativno meji, kar na dve državi: Avstrijo in Madžarsko.

Znamenitosti:
- Bratislavski grad
- Katedrala sv. Martina iz 14. in 15. stoletja
- Univerzitetna knjižnica iz leta 1756
- Primasova palača iz leta 1781
- Narodno gledališče iz leta 1866
- Mihaelova vrata iz 17. stoletja


Kaj več vam povem ko pridem nazaj...

Lep vikend, V






1 komentar:

Sašo pravi ...

Pred Schönbrunn-om majo u redu punč. Pa na Dunaju je sploh fajn, k se lohk u vsaki oštariji zmeniš "po naše".