torek, marec 20, 2007

SNEG - kaj še kdo ve kaj to je...

SNEG

Sneg je padavina v trdem stanju, ki nastaja v oblakih - nastaja iz ledenih kristalov, ko je zrak zasičen z vodno paro pod 0°C temperature. Tedaj vodna para sublimira (takoj preide v trdo stanje). Če je sublimacija postopna, ledeni kristiali dobivajo več ali manj pravilno obliko, se pri padanju spajajo in tako nastanejo snežinke.

LEDENI KRISTALI

Ledeni kristali, ki rastejo samo na račun vodne pare, imajo značilne obike, odvisne od temperature okolice. Pri padanju skozi toplejše plasti postaneta zgradba inoblika bolj zapleteni, podobno velja za dviganje v vzgorniku skozi oblak.
Ledeni kristali rastejo tudi na osnovi različnih hitrostji padanja. Večji kristali so težji in padajo hitreje in pod sabo pobirajo manjše, počasneje padajoče ledene kristale.

SNEŽINKE

Masa ledenih kristalov se z rastjo povečuje in kristali začnejo padati. Medpadanje lahko rtčijo v druge ledene kristale ali v oblačne kapljice. Pri trkih majhni delci kristala odletijo in začnejo rasti. Število ledenih krisatlov hitro narašča kot pri verižni reakcji. Pri padanju se ledeni kristali med seboj tudi sprimejo in nastanejo snežinke.
Snežinke so v obliki različnih kristalnih zvezdic, ki pa so tudi pomešane z navadnimi ledenimi kristali. Pri temperaturi zraka, ki je višja od -10°C, se ti kristali navadno spajajo v obliki kosmov. Njihova velikost je različna, vendar imajo redkokdaj večji premer kakor od 3 do 4 cm. Na velikost snežink vpiva predvsem temperatura zraka. Čim nižja je temperatura, tem manjše so snežinke. Velike snežinke ali kosmi pa nastajajo, če vodna para kondenzira pri temperaturi, ki ni znatno pod 0°C.


Snežinke kot jih je leta 1902 fotografiral
Wilson Bentley



**** V ****

Ni komentarjev: