sreda, september 19, 2007

Cesta na Mangrt

Mangrt, 2679m, četrti najvišji vrh v Sloveniji

Je Dmominik kupil nov avto... in ko je avto nov je potrebno narediti testno vožnjo, tako smo se odločili za vožnjo do Mangrtskega sedla.

Plaz, ki je pustošil nekaj let nazaj...

Mangrtska cesta je najvišje ležeča cesta v Sloveniji. Dolga je 12,2 kilometra in ima 22 serpentin, najvišjo točko doseže na 2072 m.

Obvestilo za voznike: cesta je preozka za normalni dvosmerni promet zato vozite previdno in uporabljajte izogibališča.

Parkirnina ali pa cena za obrabo cestišča stane 5eur na avtomobil, mogoče se sliši veliko, ampak že samo vzdrževanje ceste ni ravno mačji kašelj, kaj šele v spodnjem delu, kjer je pustošil plaz nekaj let nazaj.

Mangrtska koča 1906m

Mangrtsko cesto so zgradili z javnimi deli konec tridesetih let, v času velike svetovne gospodarske krize. Gradnja je potekala dve leti brez prekinitev. Zastala ni niti pozimi v visokem snegu, med zavijanjem ostrih vetrov in pri izjemno nizkih temperaturah. Cesta, s katere se odpira veličasten pogled na mogočne vršace, se skozi predore, ki so jih graditelji kljub slabi opremi vklesali v živo skalo, blago vzpenja navkreber.

Eden izmed tunelov...


Pogled z roba na Belopeška jezera...


-V-


2 komentarja:

rousica pravi ...

Danes sva gledala vse to iz obratne smeri. Samo , kako sva se pripeljala do Belopeških jezer, je pa drugo. Rekli so nama, da je z bičiklom pol ure od naše meje. Ja je, če ne zgrešiš in iščeš jezer v notranjosti, zraven pa računaš, da so jezera za naslednjim vrhom. No, konec dober, res so lepa. še lčepši pa pogled va veličasten Mangart. Lp!

Unknown pravi ...

danes prvič na mangart, zelo lepo, moti pa me nekaj, če že moram plačat cesto, pa sem vsaj pričakoval, da bo cesta urejena, da ne bo peska po cesti in kamenja, namreč v tujini se ceste na prelazih stalno čistijo, še posebej tam kjer je potrebno plačati, ja, ponekod veliko naredijo za turizem, pri nas pa kot da nam je vseen za turizem, še daleč smo od europe, na žalost, pa tako lepa je slovenija
lp jani