petek, april 06, 2007

Nekaj malega o Estoniji...

Estonija - med srednjim vekom in kozmopolitanstvom
Že ob prihodu v katero izmed estonskih mest je opaziti, da je Estonija tista baltska dežela, ki najbolj diši po zahodu, in če se malo ozreš okoli sebe, hitro najdeš tudi odgovor. Finski turisti, finske verige trgovin in kioskov, finske prevozne družbe... Estonsko-finsko navezo pa krepijo skupne jezikovne korenine - estonski jezik namreč spada v ugro-finsko jezikovno skupino, kamor med drugim uvrščamo še finski, laponski in madžarski jezik.

Estonski nacionalni značaj


Estonci izvirajo iz poljedelskega ljudstva z intimnim odnosom do narave in zdi se, da imajo prav tu korenine tudi estonska zadržanost, učinkovitost, ponižnost in vljudnost. Stereotipna estonska hladnost, načrtnost in preračunljivost je tako pravo nasprotje litvanskemu značaju, ki naj bi izražal družabnost, gostoljubnost, čustvenost... Estonski boj za samostojnost je bil v nasprotju z romantičnim litvanskim, ki je bil strasten, drzen, tvegan in je vseboval preko dvajset smrtnih žrtev, hladen, postopen, preračunljiv in nenasilen. Latvija, osrednja baltska država, naj bi združevala lastnosti obeh sosednjih dežel. Čeprav estonska zadržanost redko dovoljuje povabilo tujca na dom, zna blagodejno vplivati na tiste, ki ne marajo vsiljivega oglaševanja spominkov, hrane ali prenočišč ter raje zaupajo svojim odločitvam. Estonske značajske poteze pa vse prej kot odvrnejo popotnika v poskusih, da bi se jim približal, nasprotno - močna navezanost na lokalne korenine in tradicijo vzbuja občutke varnosti in zaupanja.

Pokrajina umirjenih površin in barv

Kot v njeni južni sosedi Latviji je tudi v

Estoniji polovico dežele prekrite z gozdom. Pokrajina je ravna, poleti intenzivno zelena in bogato vodnata. Bogastvo slanih in sladkih voda je obilno; vodo najdete v obliki jezer, med katerimi je največje jezero Peipsi, močvirij, ki prekrivajo petino Estonije, rek in morske obale.

Geografsko se najmanjša baltska država od ostalih dveh razlikuje predvsem po obali, ki je v Estoniji razčlenjena in bogata z otoki ter prekrita z apnencem, zaradi česar nosi ime Baltski blišč.


Kje letujejo Estonci

Obmorsko letovišče Pärnu očara s pisanimi hišnimi vratmi in številnimi drevoredi. Ponuja široko paleto užitkov, od relaksacijskih v znanih blatnih kopelih do športnih, kulinaričnih in kulturnih. Lahko loviš veter v laseh na kolesarskem pohajkovanju po udirajoči mivkast plaži ali obiščeš moderno galerijo, ki preseneča z izvirnostjo razstav, kot je na primer razstava poljskih stranišč z estonskimi motivi.


Če obala na kopnem ni dovolj velik izziv, se lahko s trajektom odpraviš na ekscentričen sedem kilometrov dolg otoček Kihnu. Otoček je prekrit z gozdom, opečnato rdeče lesene hiše z belimi obrobami pa spominjajo na naselja ob norveških fjordih. Ko vas trajekt izpljune na začetku otoka, ne pričakujte, da boste za gozdom, ki ga vidite pred sabo, zagledali vas ali kakšno drugo obliko naselja. Hiše na Kihnuju so razsejane po gozdu in oddaljene med sabo tudi po kilometer.

-V-


P.S. - naj vam zaupam še to skrivnost... vi uživate v sončki in 18 stopinjami... midve pa uživava v sončku... 0 stopinjami in ledenem vetru...


Ni komentarjev: