sobota, marec 22, 2008

Velika noč... in njene priprave...

Velika noč... je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih. Na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih.

Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo (žegnajo) jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. Jedila imajo določeno simboliko, suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, potica pa krono.

Velika noč je premakljiv praznik, v odvisnosti od datuma velike noči so tudi datumi nekaterih drugih cekrevnih praznikov in tudi pust. Določeno je, da se praznik obhaja prvo nedeljo po prvi spomladanski polni Luni. Tako je lahko velika noč med 22. marcem in 25. aprilom.

Praznik sam ima korenine tudi ali predvsem v starih poganskih navadah, ko so praznovali prihod pomladi. Pri nas prazniku rečejo tudi vzem ali uskrs.

Zgodnje kristjane so krščevali v tednu pred veliko nočjo. Znamenje krsta, vstopa v novo življenje, je bilo jajce. Izmenjevanje velikonočnih jajc oziroma pirhov izhaja že iz starih poganskih navad, denimo čaščenja boginje Eostre. Jajca predstavljajo ljubezen in prijateljstvo, pa tudi celotno stvarstvo kot kozmično jajce.

Pa začnimo...


Joooj, kok je še testa...


Še zadnje vzhajanje...


In akcija...


In ko je gotovo izgleda nekako takole...


Tebi pa želim, lepe praznike in ravno pravšnjo mero hrane,
da ne bo bolel trebušček...

-V-



2 komentarja:

rousica pravi ...

Krasne so tele velikonočne pletenke. Kje je pa recept? Natančnega prosim.Ali jke jajce prej kuhano?.....Lp Marjeta

Vesna... pravi ...

Recepti pa so velike skrivnosti malih kuharskih mojstrov... Jajček je prej skuhan... V