sreda, maj 02, 2007

Prvomajsko vandranje

Poreč je turistično mesto in pristanišče na zahodni obali Istre v Istrski županiji, Hrvaška. Poreč ima blago sredozemjsko posdnebje in je zaradi velikega števila plaž, slikovitosti mesta in bližnje okolice, kulturnozgodovniskih spomenikov, turističnih naselij in kampov eno izmed največjih istrskih turističnih središč ob vzhodni obali jadranskega morja.

Mesto je bilo polno slovencev, seveda pa ni manjkalo naših sosedov Avstrijancev, kateri so zasedli vsa tenis igrišča... mesto smo prerolali po dolgem in po čez... po stopnicah... po travi... klanci navzdol so bili naša prioriteta... grajščakinja bi bila težko, vsaj sodeče po gradovih na mini golfu... tudi skozi vrata ne bi prišla...

Če ne obiščeš Nonota, je kot, da ne bi bil v Poreču...


Kaj pomeni kava z mlekom... bi bilo lahko vprašanje na kvizu LEPO JE BITI MILIJONAR....

Ko prerolaš Poreč, in ne najdeš nobenega praznega tenis igrišča... in sonce še ni dovolj toplo, da bi čofotal po vodi in ko proučiš vse mini golfe... greš na izlet v Pulo... na poti do tja, smo se ustavili tudi nad Limskim kanalom...

Limski kanal je potopljena kraška dolina v Istri. Limski kanal, tudi Limski zaliv je na zahodni obali Istre med Porečom in Rovinjem in je v bistvu potopljen del Limske doline, ki se nadaljuje v notranjost Istre kot kraška dolina v katero se občasno izliva potok Lim. Na prehodu iz kopnega v morje, ima Limski zaliv karakterističen izgled kanjona s stenami visokimi do 100 m.

Pulj (hrvaško Pula, italjansko Pola iz rimskega imena Provincia lulia Pola Polentia Herculanea) je mesto na Hrvaškem, največje mesto Istrske županije. Leži na jugi istrskega polotoka v dobro zaščitenem zalivu. Do razpada Avstro-ogrske monarhije je bila glavno pristanišče Avstro-ogrske vojne mornarice.
Pulj je znan po svoji blagi klimi, mirnem morju in lepi naravi. Mesto ima dolgo tradicijo v vinarstvu, ribištvu, ladjedelnici in turizmu.
Mesto je poznano po dokaj ohranjenih rimskih zgradbah, od katerih je najbolj znan amfiteater iz prvega stoletja, šetsti po velikosti na svetu, Arena.



Seveda smo bli tam, ravno v času sprejema novega svetovnega prvaka v Boksu... Stipeta

In ko smo bli že tam... smo šli pogledat še Titovo haciendo in njegove otočke z ladjico... Brione...

Brioni (hrvaško Brijuni) so skupina 12-ih majhnih otokov ob zahodni hrvaški obali Istre v severnem Jadranskem morju. Največji otok je Veli Brijun, ki leži 2km stran od obale. Brioni so znani po čudoviti pokrajini, so hrvaški narodni park. na njih je imel svojo počitniško rezidenco Josip Broz-Tito.



-V-

2 komentarja:

Izgubljena pravi ...

Ojla!

Pupa ti bi lah vodiče pisla. Tok dobro slikovito opiseš, da te kar zamika, da bi še ti obiskal kaj takega.

Bodi mi lepo!

LP,Metka

Anonimni pravi ...

Pr Nonoti pa še nism biu oštja....